- abcd efgh ijkl mnop qrst uvwx yz
روز جهانی بهداشت قاعدگی (MHD) که هر سال در 28 ماه می گرامی داشته میشود، فرصتی ارزشمند برای شکستن سکوت و برداشتن تابوهای مرتبط با پریود است. این روز به ما یادآوری میکند که موضوعی که در گذشته از صحبت دربارهاش در مکانهای عمومی و محل کار دلهره داشتیم، باید به یک گفتوگوی عادی و طبیعی تبدیل شود.
در این روز مهم، هدف این است که بیش از هر زمان دیگری از تجربیات زنان در محیطهای زندگی و کارشان بشنویم. این تجربیات میتوانند از مشکلات دسترسی به محصولات بهداشتی گرفته تا تبعیضها و نابرابریهایی که با آن مواجه هستند، را شامل شوند. به اشتراک گذاشتن این داستانها و تجربیات، نه تنها به آگاهی بیشتر جامعه کمک میکند، بلکه به زنان احساس قدرت و حمایت بیشتری میبخشد.
پریود، یک واقعیت بیولوژیکی و طبیعی در زندگی نیمی از جمعیت جهان است، اما همچنان بسیاری از افراد در مورد آن احساس شرم و خجالت میکنند. صحبت نکردن درباره پریود نه تنها باعث ایجاد سوءتفاهمها و اطلاعات نادرست میشود، بلکه میتواند به مشکلات جدی در زمینه بهداشت و روان نیز منجر شود.
دوره قاعدگی یکی از مهمترین موضوعاتی است که به دلیل شرم و خجالت، کمتر به طور آزادانه در مورد آن صحبت میشود و به عنوان یک تابو در نظر گرفته میشود.
بیشتر زنان اولین تجربه پریود خود را بین سنین ۱۰ تا ۱۵ سالگی دارند و این روند تا حدود سن ۵۰ الی ۵۵ سالگی ادامه مییابد که بیش از ۵۰ درصد از طول عمر آنها را در بر میگیرد.
هر ماه حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان قاعدگی را تجربه میکنند. این بدان معناست که روزانه حدود ۸۰۰ میلیون زن در دنیا پریود میشوند که این تعداد معادل ۲۶ درصد از جمعیت جهان است. با این حال، میلیونها نفر نمیتوانند چرخه قاعدگی خود را به شیوهای سالم و درست مدیریت کنند.
برای داشتن یک دوره پریود سالم و مطمئن، زنان نیاز به دسترسی به امکانات بهداشتی، آب تمیز و محصولات مقرون به صرفه و ایمن دارند. مدیریت نامناسب بهداشت دوران قاعدگی میتواند خطرات جدی برای سلامت ایجاد کند. بهداشت قاعدگی نه تنها یک مسئله بهداشتی است بلکه حق طبیعی هر زن در جهان محسوب میشود. در حالی که مراقبت از بدن در دوران قاعدگی بخشی ضروری از زندگی هر فرد است، تقریباً ۵۰۰ میلیون نفر در جهان به محصولات و امکانات کافی برای مدیریت بهداشت قاعدگی دسترسی ندارند.
مشکلات بهداشت نامناسب پریود در سراسر جهان ناشی از عدم آموزش، شرم و تابو بودن قاعدگی و محدودیت دسترسی به امکانات بهداشتی است. این مسائل علاوه بر تأثیر منفی بر اعتماد به نفس و رشد شخصی، فرصتهای زیادی را از زنان برای شکوفایی توانمندیهای خود میگیرد.
در فرهنگ ما نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر، پریود یک تابوی اجتماعی است و به دلیل شرم و خجالت کمتر در مورد آن صحبت میشود. این موضوع حتی دسترسی به نوار بهداشتی و کاپ قاعدگی حمل آن را دشوار میکند. به طوری که افراد آن را مخفیانه حمل میکنند، در پلاستیک سیاه میگذارند و حتی در برخی مغازهها نیز دور از سایر کالاها و در مکانهای مخفی نگهداری میشود.
به دلیل تابو بودن این موضوع، دسترسی به آموزش نیز برای زنان سخت شده و ممکن است به دلیل این باور غلط، تجربه قاعدگی برای آنها با درد و احساس گناه همراه باشد. در حالی که قاعدگی یک موضوع کاملاً طبیعی است که باید قبل از بلوغ و اولین پریود به خوبی درباره آن آموزش داده شود. باید بدون شرم و خجالت در مورد آن صحبت شود تا افراد بتوانند، فارغ از جنسیت، این موضوع را درک کنند و شرایط را تا حد امکان برای تجربه راحتتر پریود فراهم کنند. این شامل صحبت درباره آن، شنیدن احساسات مختلف زنان در این زمان، مرخصی پریود برای همکاران زن و خرید نوار بهداشتی میشود.
براساس آمار، جمعیت زنان ایرانی بین ۱۰ تا ۵۰ ساله حدود ۲۷ میلیون نفر است که ۲۴ میلیون نفر از آنها مصرفکننده بالقوه نوار بهداشتی هستند.
با توجه به تمام این مطالب، قاعدگی موضوعی است که جهان پیوسته در تلاش برای عادیسازی آن بوده و به همین منظور، ۷ خرداد معادل ۲۸ می بهعنوان روز جهانی پریود نامگذاری شده است. دلیل انتخاب این روز، ۲۸ روزه بودن چرخه قاعدگی و متوسط ۵ روزه بودن دوره پریود است. هدف این روز، تأکید بر اهمیت دسترسی به اطلاعات درست، محصولات مناسب و فرهنگسازی برای عادیسازی این امر طبیعی است.
تو هم از پریود بگو!
مدتی است که دختران و زنان کشورمان به سراغ شکستن این تابو بزرگ رفته اند. شرم و خجالتی که از دیرینه در دل زنان انداخته شده باعث خود سانسوری و بیان نکردن طبیعی ترین اتفاق ماهانه هر زنی شده است. در حال حاضر با به راه افتادن هشتگ #توهم_از_پریود_بگو دختران زیادی شروع به بیان کردن مشکلات و بروز احساسات کرده اند. این قدم بزرگ که یکی از بزرگترین پشتیبانش شرکت مای لیدی مدتیست که در حال اجراست و امیدواریم کمک بزرگی به آزادی زنان و خود سانسوری نکردن آنها بکند.
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) شامل مجموعهای از علائم و نشانههاست که میتوانند از نوسانات خلقی، حساسیت سینهها، میل شدید به غذا، خستگی، تحریکپذیری تا افسردگی متغیر باشند. به طور تقریبی، سه نفر از هر چهار زن که قاعدگی دارند، برخی از این علائم را تجربه میکنند.
علائم سندرم پیش از قاعدگی در یک الگوی قابل پیشبینی بروز میکنند و تکرار میشوند. شدت تغییرات جسمی و احساسی که با PMS تجربه میشود، میتواند از کمی ناخوشایند تا بسیار شدید باشد.
با این حال، نباید اجازه دهید که این مشکلات زندگی شما را تحت کنترل بگیرند. درمانها و تغییرات در سبک زندگی میتوانند به کاهش علائم و نشانههای PMS کمک کنند.