- abcd efgh ijkl mnop qrst uvwx yz
در گذشته لکه ها را با استفاده از آب و صابون، نمک و جوش شیرین پاک میکردند و در طول زمان با معرفی شوینده های قوی به بازار، پاک کردن لکه ها راحت تر شدند. اما یکسری از لکه ها با وجود شوینده ها هنوز هم به سختی پاک میشوند. در این مقاله سعی داریم که اطلاعاتی به شما بدهیم که به راحتی و در سریع ترین زمان لکه ها را از لباس خود حذف کنید.
1. لکه روغن
استفاده از مایع ظرفشویی
با توجه به نوع روغن مورد استفاده، سهولت پاککردن لکهها متفاوت است. اگر با لکه روغن پخت و پز یا روغن موتور سر و کار دارید، میتوانید به این ترتیب عمل کنید:
بلافاصله لکه را با آب سرد بشویید تا سطح روغن را از بین ببرید. سپس لکه را با مایع ظرفشویی بمالید تا چربیها از بین بروند. لباس را بشویید و در صورت نیاز این مرحله را تکرار کنید. حالا به آرامی یک ماده شوینده لباسشویی آنزیم دار را به لکه بمالید و کل ناحیه را بپوشانید. اجازه دهید به مدت 5 تا 10 دقیقه بماند. سپس بدون آبکشی مواد شوینده لباس، لباس را طبق معمول با گرمترین حالتی که پارچه میتواند تحمل کند، بشویید.
استفاده از جوش شیرین
ابتدا، روغن اضافی را با یک دستمال کاغذی یا پارچه جذب کنید. برای انجام این کار، دستمال کاغذی را بر روی لکه قرار دهید و با فشار ملایم بر روی آن، سعی کنید روغن را جذب کند. سپس روی لکه، جوش شیرین ریخته و آن را به مدت 24 ساعت بگذارید. بعد از گذشت 24 ساعت، با یک برس نرم یا مسواک، جوش شیرین را از لباس پاک کنید. به آرامی و بدون فشار زیاد کار کنید تا لباس آسیب نبیند. سپس ناحیه آسیبدیده را با یک محلول از سرکه و آب اسپری کنید. از نسبت 1:1 برای ترکیب سرکه و آب استفاده کنید. در آخر، لباس را با آب بشویید و بابکشی کنید. برای اطمینان از حذف کامل لکه، به دستورات شستشوی روی لباس رعایت کنید.
استفاده از پودر بچه
ابتدا با یک دستمال توالت یا پارچه تا جایی که امکان دارد، روغن را از روی لباس خود تمیز کنید، سپس به مرحلهی بعد بروید. بهآرامی لکه روغن را با پودر بچه پوشانید. اگر پودر بچه ندارید، همین کار را با استفاده از نمک یا نشاسته ذرت انجام دهید. با دقت پودر بچه را از روی لکه با یک دستمال توالت یا با یک قاشق بردارید. این مرحله را با دقت و مراقبت انجام دهید تا پودر روی بقیه نقاط لباس منتقل نشود. سپس کمی مایع ظرفشویی و آب را بر روی لکه بریزید و با انگشتانتان آن را بمالید. وقتی آب و مایع کف کردند، با استفاده از یک مسواک کهنه، با حرکات دایرهوار لکه را از هر دو طرف داخل و خارج لباس پاک کنید. لباس را بهتنهایی با پودر یا مایع لباسشویی بشویید. دستورالعملهای مربوط به شستوشوی هر لباس را رعایت کنید که بر روی برچسب آن نوشته شده است. برای خشک کردن لباس، آن را در معرض هوای آزاد قرار دهید. استفاده از دستگاههای خشککن که با حرارت بالا لباس را خشک میکنند، ممکن است باعث شود تا روغن باقیمانده احتمالی، به خورد لباس برود.
2. لکه جوهر
استفاده از اسپری مو
برای پاک کردن لکه، از یک دستمال کاغذی یا پارچه بهره ببرید. این پارچه یا دستمال را زیر ناحیهای که لکه دار است قرار دهید و سپس روی لکه اسپری مو بپوشانید تا اشباع شود. چند ثانیه صبر کنید تا مواد اسپری مو در لکه جذب شود. سپس از یک پارچه تمیز برای پاککردن اضافی استفاده کنید تا هر چیز اضافی را از روی لکه از بین ببرید. در صورت لزوم، این مراحل را تکرار کنید. در نهایت، لباس را به طور معمول با یک شوینده حاوی آنزیم شستشو دهید.
استفاده از شیر
استفاده از شیر با اسیدیته ملایم و ترکیبات دیگر، به حل کردن لکههای جوهر کمک میکند. برای استفاده از این روش، لباس خیس شده به دلیل لکه جوهر، را در شیر گرم فرو میبریم و آن را حدوداً 5 تا 6 ساعت در آن زمان نگه میداریم. در طی این مدت، شیر به تدریج تغییر رنگ میدهد و رنگ جوهر را جذب میکند. رنگ لکه، به تدریج روشنتر میشود تا کاملاً پاک شود. سپس میتوانید لباس را به روال معمول بشویید. اما اگر باز هم کمی جوهر باقیمانده باشد، میتوانید لباس را در آب و محلول سفیدکننده برای چند ساعت خیس کنید. سپس آب را خالی کنید و دوباره لباس را بشویید. این روش به ویژه برای لباسهای پنبهای با رنگ روشن، لباسهای پشمی و جنسهای دیگر توصیه میشود.
استفاده از آب لیمو
یک روش طبیعی دیگر برای پاککردن لکههای جوهر از لباس ها مخصوصا لباسهای کودکان، استفاده از آب لیمو است. آب لیمو عملی مانند سفیدکننده انجام میدهد و میتواند لکهها را از روی انواع خاصی از پارچهها پاک کند. برای اجرای این روش، شما به آب، نیمی از لیمو و یک پارچه پشمی نیاز دارید. پارچه پشمی را با آب لیمو مرطوب کنید و آن را برای چند ثانیه روی لکه بگذارید. سپس این کار را تکرار کنید تا زمانی که جوهر به طور کامل از بین برود. سپس میتوانید لباسها را به شیوه معمول شستشو دهید.
استفاده از ترکیب گلیسرین و مایع ظرفشویی
برای پاککردن لکهها، یک قاشق غذا خوری گلیسیرین را با یک قاشق چای خوری مایع ظرفشویی ترکیب کرده و مثل روشهای قبلی از آن استفاده کنید. پس از مالاندن این مخلوط بر روی لکه جوهر، حدود 5 دقیقه صبر کنید تا به طور کامل اثر کند. این ترکیب برای پاککردن لکههای قدیمی نیز بسیار مؤثر است. پس از پاکشدن کامل لکه، لباس را به دقت بشویید.
3. لکه خون
استفاده از جوش شیرین
استفاده از محلولهای شیمیایی برای پاککردن لکههای خون و دیگر لکهها معمولاً موثر است، اما اگر در مورد استفاده از ترکیبات شیمیایی تردید دارید، ممکن است خطری برای رنگ لباس یا پارچه وجود داشته باشد. با این حال، احتمالاً در خانه مقداری جوش شیرین دارید. جوش شیرین یکی از راهحلهای طبیعی برای پاککردن لکههاست و به سادگی قابل دستیابی است. برای استفاده از جوش شیرین، مقداری آن را با یک مقدار کمی آب مخلوط کنید تا یک ترکیب خمیری ایجاد شود. سپس خمیر جوش شیرین را حداقل تا مدت ۳۰ دقیقه بر روی لکه خون قرار دهید و پس از آن با یک دستمال یا حوله مرطوب خمیر جوش شیرین را پاک کنید. در صورتی که لکه خون پاک نشده باشد، این روش را مجدداً انجام دهید. اگرچه ممکن است پاککردن لکه خون با این روش زمانبر باشد، اما یکی از روشهای مؤثر برای پاککردن لکههای خون خشک شده است.
استفاده از سرکه سفید
اگر لکه خون خشک شده و بیش از ۲۴ ساعت به آن توجه نشود، پاک کردن آن سختتر میشود. اما یکی از روشهایی که برای پاککردن لکه خون تازه مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از سرکه سفید است و اثر بزرگی دارد. قبل از اینکه لکه خون خشک شود، مقداری سرکه سفید را روی لکه بپاشید و ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید. سپس لکه را با یک دستمال نخی تمیز و مرطوب پا کنید. اگر لکه پاک نشد، این روش را چندین بار تکرار کنید. وقتی لکه خون کاملاً از بین رفت، میتوانید لباس یا پارچه را به روشهای معمول و با آب سرد بشویید.
استفاده از نمک
یکی از بهترین روش ها برای پاککردن لکه خون در خارج از خانه، استفاده از نمک است. این روش آسان و موثر است. برای استفاده از این روش، کافی است کمی نمک را روی لکه خون تازه روی لباس بپاشید و چند دقیقه صبر کنید تا نمک، لکه را جذب کند و امکان پاککردن آسانتر آن ایجاد شود. در صورتی که در خانه هستید و ابزارهای خاصی برای پاککردن لکه خون ندارید، میتوانید مقداری نمک را با کمی آب مخلوط کنید تا خمیر نمک تشکیل شود. سپس این خمیر نمک را روی پارچه یا فرش بزنید و پس از چند دقیقه، آن را با یک دستمال مرطوب پاک کنید تا لکه کاملاً از بین برود.
4. لکه زردچوبه
استفاده از سرکه سفید
ماده اولین و بهترین برای پاککردن لکههای زردچوبه سرکه سفید است. برای استفاده از این روش، نصف فنجان سرکه سفید را با یک فنجان آب و ۲ قاشق مایع ظرفشویی ترکیب کرده و آنها را با یکدیگر مخلوط کنید. سپس محلی از لباس که لکه زردچوبه دارد، را برای مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه داخل این محلول قرار دهید و سپس آن را با آب بشویید. برای خشک کردن لباس، آن را چند ساعت در معرض نور خورشید قرار دهید تا کاملاً خشک شود.
استفاده از سفید کننده
اگر جنس و رنگ لباس شما امکان استفاده از سفیدکننده را فراهم میآورد، این روش یک گزینه بسیار سادهتر خواهد بود، زیرا استفاده از این نوع مواد یکی از آسانترین و سریعترین روشهاست. اما اگر جنس لباس به نحوی است که از سفیدکننده نمیتوان استفاده کرد، میتوانید به روشهای دیگر برای پاککردن لکههای زردچوبه از آن استفاده کنید. برای استفاده از این روش، نصف فنجان سفیدکننده را با نصف فنجان آب مخلوط کنید. سپس بخشی از لباس که لکه زردچوبه دارد، را در این محلول قرار دهید تا لکه زردچوبه پاک شود. بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، لباس را با آب سرد آبکشی کنید و سپس آن را برای چند ساعت در معرض نور خورشید قرار دهید تا کاملاً خشک شود.
استفاده از آب گازدار
آب سودا و یا آبهای گازدار میتوانند گزینه مناسبی برای پاککردن لکههای زردچوبه از روی لباس باشند. برای استفاده از این روش، لکه زردچوبه را در مقداری آب گازدار یا حتی آب سودا قرار دهید و به مدت ۵ دقیقه تا آب گازدار به خوبی روی لباس جا افتاده و کار کند. سپس لباس را با آب سرد بشویید.
5.لکه اب میوه
روش کلی برای پاککردن لکههای آب میوه از لباس به این صورت است: ابتدا لکه را با آب سرد رقیق کنید و سپس یک ماده شوینده آنزیمی را مستقیماً روی لکه بمالید. اطمینان حاصل کنید که لکه را به طور کامل پوشش داده و به مدت ۲۰ دقیقه اجازه دهید که مواد شوینده در لکه عمل کنند. بدون شستشوی مواد شوینده، لباس را در ماشین لباسشویی قرار دهید و در گرمترین دمای مناسب برای پارچه بشویید.
به علت تنوع رنگهای میوهها و آب میوههای مختلف، روشهای پاککردن لکههای آب میوه نیز ممکن است متفاوت باشند.
آب سیب
برای از بین بردن لکههای سیب و آب سیب، از یکی از بهترین پاککنندهها یعنی سرکه بهره بگیرید. کمی سرکه را روی یک تکه پنبه بمالید، روی لکه ضربه بزنید و اجازه دهید کمی بماند تا نرم شود و کمکم از بین برود. همچنین، برای از بین بردن لکههای سیب، میتوانید از الکل نیز استفاده کنید. کافی است یک تکه پنبه را به الکل آغشته کنید، روی لکه بمالید و بعد از چند دقیقه آبکشی کنید.
آلبالو
1. کمی نمک روی لکه بریزید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه بماند تا نمک آب آلبالو را به خود جذب کند. سپس لباس را با آب گرم بشویید.
2. روش دیگر برای استفاده از نمک برای پاک کردن لکه آلبالو از لباس وجود دارد. ابتدا کمی نمک را روی لکه بمالید و اجازه دهید کمی بماند. سپس لباس را در محلول آب نمک سرد قرار دهید و در پایان با آب گرم و پودر بشویید.
3. یک قاشق سرکه و یک قاشق مایع ظرفشویی را در مقداری آب سرد حل کنید، لباس را برای مدت ۱۵ دقیقه در این محلول قرار دهید و سپس آبکشی کنید.
4. کمی سرکه یا آبلیمو را با شیر قاطی کنید و لباس را به مدت ده دقیقه داخل این محلول قرار دهید. سپس با آب گرم شستشو دهید.
5. لباس را حدود نیم ساعت در آب سرد بخیسانید. مقداری پودر ماشین لباسشویی یا هر پودر آنزیمدار دیگری را با آب گرم قاطی کنید و لباس را به مدت ۱۵ دقیقه داخل این محلول قرار دهید. سپس با آب سرد شستشو دهید.
انار
1. مواد شوینده: ابتدا لباس را به سرعت زیر آب سرد بگیرید تا کمی خیس شود و لکه آب انار کمی رقیق شود. سپس کمی مایع ظرفشویی را بر روی لکه بریزید و پس از مدت کوتاهی حدوداً نیم ساعت، لباس را داخل مخلوط آب و ماده شستشو باقی مانده بگذارید. حالا لباس را به صورت کامل زیر آب سرد شستشو دهید و آبکشی کنید.
2. هیدروژن پراکسید: معمولاً این روش به دلیل خطری که در مورد ایجاد لکههای سفید و آسیبرساندن به پارچهی لباس وجود دارد، توصیه نمیشود. اما اگر پارچهی لباس شما حساس و ظریف نبود، میتوانید از پراکسید هیدروژن برای از بین بردن لکه آب انار روی لباستان بهره ببرید. به این شکل که مقداری از پراکسید هیدروژن را بر روی لکه لباس بریزید و صبر کنید تا حدود ۴ دقیقه بماند، سپس لباس را مانند معمول شستشو دهید.
3. نمک: در این روش بهتر است لباس را در محل لکه آب انار نم دار کرده و بعد از آن از نمک خوراکی موجود در آشپزخانه، بسته به اندازه لکه، مقداری را روی آن بپاشید. این حجم نمک را باید با یک تکه پارچه تمیز یا با پنبه به خوبی به سطح لکه بمالید و در نهایت با استفاده از آب گرم لباس را به دقت بشویید.
4. آب و امونیاک: برای از بین بردن لکه آب انار از روی پارچههای الیاف مصنوعی مناسب است که محلولی از آب و امونیاک تهیه کنید و مقداری از آن را روی لکه آب انار بریزید. سپس لباس را با آب سرد به دقت بشویید.
در آخر دقت کنید که هنگام شستن، هیچگاه لباس یا پارچه را با شدت و با زور نسابید. این کار باعث پخش شدن لکه و تغییر شکل دادن پارچه میشود.