0
سبد خرید شما خالیست!
میتواند برای مشاهده محصولات بیشتر به صفحات زیر بروید

همه چیز درباره‌ی سرطان تخمدان

 

 

تخمدان‌ها به عنوان غدد تولید مثلی در سیستم تناسلی زنان نقش مهمی دارند. آنها مسئول تولید تخمک‌ها هستند، که از طریق لوله‌های فالوپ به رحم منتقل شده و در آنجا می‌توانند به جنین تبدیل شوند. همچنین، تخمدان‌ها منبع اصلی هورمون‌های زنانه استروژن و پروژسترون هستند. هر زن دو تخمدان دارد که در دو طرف رحم قرار دارند. سرطان تخمدان در حال حاضر به عنوان پنجمین علت شایع مرگ و میر در زنان شناخته می‌شود. این بیماری زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های غیرطبیعی در تخمدان‌ها شروع به تکثیر خارج از کنترل می‌کنند و تومورهایی را تشکیل می‌دهند. در صورت عدم درمان، تومور می‌تواند به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد و سرطان تخمدان پیشرفته را ایجاد کند.

 

دلایل ایجاد سرطان تخمدان چه مواردی هستند؟

به طور کامل در همه موارد علت ایجاد این بیماری قابل تشخیص نیست؛ اما در برخی از انواع این بیماری، ارتباط مستقیم با سابقه خانوادگی بیمار و ژنتیک او وجود دارد. عواملی که می‌توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند شامل چاقی، مصرف غذاهای چرب، عدم تجربه زایمان، بلوغ زودرس و یائسگی دیررس می‌شوند. از طرفی، مصرف قرص‌های ضد بارداری می‌تواند به طور چشمگیری خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.

برخی عواملی که ممکن است ریسک ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهند :

  1. سن: اگرچه سرطان تخمدان می‌تواند در هر سنی ایجاد شود، اما شایع‌ترین سن برای ابتلا به این بیماری معمولاً بین 50 تا 60 سال است.

  2. وراثت: برخی از موارد سرطان تخمدان به دلیل وجود جهش‌های ژنتیک ارثی ایجاد می‌شوند. 

  3. درمان‌های هورمونی: استفاده طولانی‌مدت و با دوز بالا از درمان‌های جایگزین با هورمون استروژن ممکن است باعث افزایش ریسک ابتلا به سرطان تخمدان شود.

  4. سن شروع و پایان قاعدگی: شروع قاعدگی قبل از 12 سالگی و اتمام آن پس از 52 سالگی می‌تواند باعث افزایش ریسک سرطان تخمدان شود.

  5. عدم باروری و درمان‌های ناباروری: زنانی که باردار نشده‌اند یا از درمان‌های ناباروری استفاده می‌کنند ممکن است با ریسک بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان مواجه شوند.

  6. مصرف دخانیات: استفاده از دخانیات می‌تواند باعث افزایش ریسک ابتلا به سرطان تخمدان شود.

  7. استفاده از دستگاه‌های داخل رحمی: استفاده از دستگاه‌های داخل رحمی برای کنترل تولید هورمون‌ها ممکن است باعث افزایش ریسک سرطان تخمدان شود.

  8. سندروم تخمدان پلی‌کیستیک: افراد مبتلا به این سندروم ممکن است با ریسک بالایی برای ابتلا به سرطان تخمدان مواجه شوند.

  9. چاقی: چاقی نیز به عنوان یک فاکتور ریسک برای ابتلا به سرطان تخمدان شناخته شده است.

  10. استرس: استرس ممکن است تأثیرات منفی بر سلامتی زنان داشته باشد و ریسک ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.

     

 

علائم و نشانه‌های این بیماری چیست؟

سرطان تخمدان در مراحل اولیه اغلب بدون ظهور علایم بالینی خاصی تشخیص داده می‌شود، اما در مراحل پیشرفته ممکن است علامت‌های غیر اختصاصی دیده شود که ممکن است با بیماری‌های خوش‌خیمی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر یا یبوست اشتباه گرفته شوند. با این حال، انجام آزمایشاتی مانند بررسی فاکتور روما می‌تواند به غربالگری و تشخیص سرطان تخمدان با دقت بیشتر کمک کند. 

علائم سرطان تخمدان ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • بادکردن شکم، سوء هاضمه یا حالت تهوع
  • تغییر در اشتها، مانند بی اشتهایی یا سیری زودرس
  • فشار در قسمت لگن یا کمر
  • یبوست یا نیاز مداوم و شدید به دفع ادرار
  • تغییر در حرکات روده
  • افزایش اندازه دور کمر
  • خستگی و کمبود انرژی
  • تغییرات در دوره قاعدگی 

 

چطور سرطان تخمدان را تشخیص می‌دهند؟ 

آزمایشات و روش‌های استفاده شده برای تشخیص سرطان تخمدان عبارتند از:

معاینهٔ لگن: در طول این معاینه، پزشک با دستکش وارد واژن می‌شود و همزمان با دست دیگر فشار روی شکم می‌آورد تا اندام‌های لگنی را حس کند. همچنین اندام‌های تناسلی خارجی، واژن و دهانهٔ رحم نیز به صورت چشمی بررسی می‌شوند.

تصویربرداری: آزمایشات مانند سونوگرافی یا سی‌تی اسکن شکم و لگن ممکن است به تشخیص تغییراندازه، شکل و ساختار تخمدان کمک کنند.

آزمایش خون: آزمایشات خون ممکن است شامل آزمایش‌های عملکرد اندام‌ها و بررسی نشانگرهای تومور باشد که می‌توانند پروتئین‌هایی که در سلول‌های سرطانی تخمدان یافت می‌شوند، شناسایی کنند.

عمل جراحی: گاهی نیاز به عمل جراحی برای برداشتن نمونه از تخمدان و آزمایش آن برای علائم سرطان وجود دارد.

آزمایش ژنتیک: در صورت لزوم، پزشک ممکن است آزمایش نمونه خون را برای بررسی تغییرات ژنی که خطر سرطان تخمدان را افزایش می‌دهد، توصیه کند.

وقتی تأیید شود که فرد به سرطان تخمدان مبتلا است، پزشک از اطلاعات حاصل از آزمایشات برای تعیین مرحلهٔ سرطان استفاده می‌کند، که این مراحل شامل استیج (Stage) یا مرحلهٔ یک تا چهار است که اغلب با اعداد رومی I تا IV نشان داده می‌شود.

 

راه‌های درمان سرطان تخمدان

درمان سرطان تخمدان معمولاً شامل ترکیبی از جراحی و شیمی‌درمانی است. درمان‌های دیگری نیز وجود دارد که ممکن است در شرایط خاص استفاده شود. به صورت کلی درمان این بیماری شامل موارد زیر است :

شیمی درمانی : شیمی‌درمانی یا کیموتراپی یک درمان دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول‌های سریع‌الرشد در بدن از جمله سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. داروهای شیمی‌درمانی را می‌توان به داخل رگ تزریق کرد یا به صورت خوراکی مصرف کرد. شیمی‌درمانی اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده در بدن استفاده می‌شود اما قبل از جراحی نیز می‌توان از آن استفاده کرد.
درمان هدفمند : درمان‌های دارویی هدفمند بر یک سری نقاط ضعف موجود در سلول‌های سرطانی تمرکز می‌کنند. درمان‌های دارویی هدفمند با حمله به این نقاط ضعف می‌توانند باعث مرگ سلول‌های سرطانی شوند.
هورمون درمانی : هورمون‌تراپی یا هورمون‌درمانی از داروهایی برای جلوگیری از اثرات هورمون استروژن بر سلول‌های سرطانی تخمدان استفاده می‌کند. برخی از سلول‌های سرطانی تخمدان از استروژن برای کمک به رشد خود استفاده می‌کنند، بنابراین مسدود کردن استروژن ممکن است به کنترل سرطان کمک کند. 
ایمونوتراپی : ایمونوتراپی از سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان استفاده می‌کند. در شرایط معمول، سیستم ایمنی بدن با بیماری‌ها مبارزه می‌کند، اما در صورت بروز سرطان، ممکن است به سلول‌های سرطانی حمله نکند، چون آنها پروتئین‌هایی تولید می‌کنند که کمکشان می‌کند خود را از سلول‌های سیستم ایمنی مخفی کنند.
مراقبت تسکینی : ایمونوتراپی از سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان استفاده می‌کند. در شرایط معمول، سیستم ایمنی بدن با بیماری‌ها مبارزه می‌کند، اما در صورت بروز سرطان، ممکن است به سلول‌های سرطانی حمله نکند، چون آنها پروتئین‌هایی تولید می‌کنند که کمکشان می‌کند خود را از سلول‌های سیستم ایمنی مخفی کنند.

عمل جراحی : عمل‌های حذف سرطان تخمدان طبق تشخیص پزشک بر اساس نوع بیماری و میزان پیشرفت آن می‌تواند متفاوت باشد که انواع عمل‌های جراحی در درمان سرطان رحم در زیر آمده است :

  • جراحی برای برداشتن یک تخمدان
  • جراحی برای برداشتن هر دو تخمدان
  • جراحی برای برداشتن هر دو تخمدان و رحم
  • جراحی برای سرطان پیشرفته 

 

 

  سخن پایانی 
 
هر سال، در سراسر جهان حدود ۲۲۵ هزار نفر به شیوع سرطان تخمدان دچار می‌شوند. گزارش یک مؤسسه بریتانیایی نشان می‌دهد که با وجود افزایش آگاهی در مورد سرطان تخمدان، هنوز هم علائم اصلی این بیماری توسط پزشکان و افرادی که با آن روبرو می‌شوند، نادیده گرفته می‌شوند. بنابراین، شناختن بدن خود و آگاهی از علائم سرطان تخمدان بسیار اهمیت دارد. چرا که تشخیص به موقع می‌تواند میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری را به نسبت ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهش دهد.
مشاوره و پشتیبانی